کافه لاته چیست؟ + روش تهیه کافه لاته و تفاوت اون با کاپوچینو :
کافه لاته معمولاً به ترکیب بین 190 تا 220 میلی لیتر شیر به علاوه اسپرسوی دبل شات، گفته میشه. از نظر لغوی هم لاته (Latte) در زبان ایتالیایی به معنی شیر هستش و کافه لاته (Caffé Latte) به صورت تحت الفظی به معنی شیر قهوه است. همینطور حجم نهایی یک کاپ لاته، چیزی بین 220 تا 250 سی سی هستش که فوم شیر روی اون تقریبا باید 2 سانتی متر باشه.
باریستاها در روند تهیه لاته دو اصل مهم رو در نظر میگیرن. اول فنجون اسپرسو با کرمای مناسب، و دومین چیزی که لحاظ میکنن شیر بخارزده یا کف شیر مناسبه. اونها برای به دست آوردن شیر، اون رو با بخار گرم میکنن و در مرحله بعدی شیر رو به اسپرسو اضافه میکنن. قاعدتاً اسپرسوی دبل شات از پودر قهوه درست میشه، بنابراین شما برای تهیه کافه لاته نیاز به خرید قهوه اسپرسو با کیفیت دارید تا بتونید یه لاته درست و حسابی برای خودتون درست کنید.
برخی از اشتباهات رایج در طرز تهیه کافه لاته :
- اضافه کردن شیر معمولی به کافه لاته.
- اضافه کردن شیر با سرعت خیلی کم به قهوه باعث کاهش مقدار کف شیر موجود در قهوه میشه و بیشتر کف اون، داخل پیچر باقی میمونه .
- دیگه اینکه فاصله زیاد پیچر نسبت به فنجون قهوه در زمان ریختن شیر باعث میشه شیر با عمق بیشتری به داخل قهوه ریخته بشه. ولی بهتره شیر در لایه رویی و کرمای لاته باقی بمونه.
- فاصله کم پیچر هم نسبت به فنجون قهوه که نتیجه اش برعکس مورد قبلیه، باعث نمیشه شکل زیبایی به دست بیاد.

تهیه کافه لاته با دستگاه اسپرسو ساز :
طرز تهیه کافه لاته با دستگاه اسپرسو ساز دارای سه مرحله ی کلی هستش :
- تهیه کف شیر مناسب برای کارمون
- تهیه اسپرسو به مقدار مورد نیاز
- افزودن شیر به قهوه
مرحله اول : تهیه کف شیر مناسب هستش(فوم شیر)
- اولین مرحله برای تهیه کافه لاته ، تهیه فوم برای قهوه هستش. توی این مرحله شما باید مقداری شیر سرد رو داخل پیچر بریزید و اون رو بخار دهی کنین. برای انجام این کار اول باید پیچر رو حدود 30 دقیقه داخل یخچال بذارین تا خنک بشه. پیچری که خنک شده به شما زمان بیشتری رو برای بخار دادن شیر میده و از سوختن شیر جلوگیری میکنه .
میتونید از یه دماسنج مایعات استفاده کنین تا برای تشخیص زمان توقف بخار دادن به شما کمک کنه. توجه کنید شما باید قبل از این که شیر به نقطه جوش برسه دست از کار بکشین، چرا که ممکنه شیر بسوزه.
- دسته بخار دستگاه رو داخل پیچر قرار بدیدن و اون رو به ته پیچر نزدیک کنین. دستگاه بخار رو روشن کنید و آروم دسته بخار رو به سطح شیر بیارین. طوری که تقریبا یه سانتیمتر تا سطح شیر فاصله داشته باشه. نباید اجازه بدید که در شیر حبابهای بزرگ شکل بگیره. این نکته خیلی مهمه.
- وقتی که شیر به 37 درجه سانتیگراد رسید، دسته بخار رو به عمق و در حد امکان گوشه یپیچر ببرید. به شکلی که شیر حالت چرخشی بر خلاف عقربه های ساعت به خود بگیره. این کار رو تا جایی که دمای شیر به 65 تا 68 درجه سانتی گراد برسه ادامه بدید. اما اجازه ندید دمای شیر به 71 درجه برسه. برخی از دستگاه های بخار به سرعت شیر رو گرم میکنن و شما باید مواظب باشید که شیر نسوزه .
- حالا دستگاه بخار رو خاموش کنید. دماسنج و دسته بخار رو از درون شیر بیرون بیارید و با یه دستمال خیس اون رو تمیز کنین. برای از بین بردن حباب های ریز روی شیر، چندبار پیچر رو روی سطح میز بکوبین.
مرحله دوم : تهیه اسپرسو
- یکی از مراحل مهم موجود در تهیه ی کافه لاته ، دقیقا همین مرحله اس. برای داشتن یک لته خوب باید بعد از تهیه ی کف شیر، اسپرسو رو آماده کنین. به طور تقریبی 7 تا 8 گرم پودر قهوه در هر شات اسپرسو مصرف میشه .
- بعد از تهیه اسپرسو می تونین اون رو به داخل ماگ یا فنجون بزرگتری بریزین و توجه داشته باشین که وقفه ی زمانی زیادی بین تهیه اسپرسو و اضافه کردن کف شیر به اون نیفته .
مرحله سوم: اضافه کردن شیر
- توی مرحله ی آخر به ترکیب کردن اسپرسو با شیر می رسیم. موقع اضافه کردن شیر به قهوه عواملی مث ارتفاع، مکان و حالت ریختن خیلی مهمه .
- اول با کمی ارتفاع شروع کنید به ریختن شیرتا فنجون تقریبا تا نصفه پر بشه. بعد ارتفاع اون رو کاهش بدید. شیر رو در مقدارهای ثابت به قهوه اضافه کنین و فقط ارتفاع پیچر رو نسبت به فنجون کم کنین .
- ارتفاع رو از زیاد به کم کاهش بدین و سعی کنید مقادیر شیری که به قهوه اضافه میکنین یکسان باشه. اضافه کردن با سرعت باعث از بین رفتن کرما میشه و سرعت کم نیز موجب کاهش کف شیر وارد شده به قهوه میشه.
تفاوت کافه لاته با کاپوچینو چیست؟
اگه شما با کاپوچینو هم آشنا باشین میدونید که این نوشیدنی هم از ترکیب قهوه و شیر بدست میاد، پس تفاوتش با لته چیه؟ باید بدونیم که این دو نوشیدنی شباهت های زیادی با هم دارن و به همین خاطر خیلی از افراد حتی لاته رو با اسم کاپوچینو بزرگ نیز صدا می زنن ولی تفاوت های اصولی هم نیز بین این دو نوشیدنی وجود داره.
کاپوچینو از یک لایه اسپرسو به علاوه یه لایه شیر به علاوه یک لایه فوم یا کف شیر درست شده که همه ی نسبت ها مساوی هستن، اما لاته از یه لایه اسپرسو + دو لایه شیر به علاوه نصف لایه فوم شیر درست میشه.
لاته نسبت به کاپوچینو توی فنجون های بزرگتری سرو میشه، پس اگه به حجم قهوه اهمیت میدین لاته روانتخاب کنین.
ضمن اینکه لاته حالت خامه ای تر و شیری تری نسبت به کاپوچینو داره. (دلیلش هم به خاطر شیر بیشتریه که داره).
روی لاته رو اصولاً با طرح های هنری به اسم لته آرت تزیین میکنن که توی کاپوچینو این موضوع کمتر اتفاق می افته.
از جهت مقدار کافیین هم فرقی بین این دو نوشیدنی نیس چون هر دو از یه شات اسپرسو درست میشن، ولی لته به خاطر شیر بیشتر، کمی تاثیر کافیینش روی بدن، کمتر از کاپوچینو هستش.
چون این روزا بیشتر افراد بیشتر از اینکه سمت چای خوردن برن دارن به نوشیدن قهوه رو میارن و کم کم قهوه داره جای خودشو تو سبد غذایی ما ایرانیا باز میکنه، شما هم میتونید برای خرید قهوه مناسب با سلیقه ی خودتون زودتر اقدام کنید تا شاید با استفاده از فوم شیر مناسب هم طعم بهتر و تجربه ی لذیذ تری از قهوه رو تجربه کنید.
ممنون از آرت کافه به خاطر مطلب مفیدتون. برای خرید قهوه حتمن به سایت شما بر میگردم. قسمت انتهایی مقاله هم خیلی به کارم اومد
از شما ممنونم. میتونید برای خرید انواع قهوه صفحه ی محصولات رو توی فروشگاه قهوه ی آرت کافی ببینید و محصول مورد نظرتون رو انتخاب کنید تا در سریع ترین زمان ممکن براتون از طریق پست ارسال بشه.
چه مختصر و مفید توضیح دادین ممنون