قهوه اسپشیالیتی بر اساس یک تعریف به قهوه ای که بر مبنای استانداردهای SCA می تواند امتیاز بیش از 80 از 100 را کسب کند، قهوه اسپشیالیتی یا specialty coffee گفته می شود.
قهوه اسپشیالیتی چیست؟
شاید برای شما جالب باشه که بدونید، فرآیند تولید کردن این قهوه تمامی مراحل رو از مرحله کاشت کردن تا وقتی که قهوه دم میکشه و در فنجون شما جا میگیره رو در بر مگیره. مجموع این فرایند قدری پیچیده و طولانی هستش.
اگر یکی از مراحل به خوبی انجام نشه قهوه طعم و مزه ی اصلی ومناسب خودش رو از دست میده. یکی از ویژگی های مهم قهوه اسپشیالیتی در قیاس با قهوه معمولی کیفیت بالای اون است که باعث میشه لذت خوردن یه قهوه با طعم بی نظیر رو تجربه کنین.
قهوه اسپشیالیتی فواید بسیار زیادی من جمله کاهش یافتن احتمال ابتلا به دیابت، آلزایمر و سرطان. رو دارا می باشد. همینطور با خوردن قهوه اسپشیالیتی میتونید سیستم دفاعی بدن خود رو مقدار قابل ملاحظه ای تقویت کنید. از این جهت هنگام خرید قهوه آنلاین باید به کیفیت قهوه ی تون دقت خاصی داشته باشید تا بتونید نهایت لذت رو از نوشیدنی قهوه ببرید.
روش تشخیص قهوه اسپشیالیتی از قهوه معمولی چیست؟
برای تولید قهوه اسپشیالیتی باید دونه های قهوه در یک مکان خوب و در زمان مناسب کاشته بشه تا در نهایت محصولی که بدست میاد یه قهوه با کیفیت باشه.
میشه گفت تمومی قهوه های اسپشیالیتی از نوع دونه های عربیکا هستن که توی وبلاگ آرت کافی در یک مقاله ی جداگانه در مورد فرق قهوه عربیکا و روبوستا صحبت کردیم. بعد از کاشتن درخت قهوه معمولاً 3 تا 4 سال طول میکشه، تا نخستین میوه های قرمز قهوه رو روی درخت ببینیم و دونه های قهوه برای مرحله برداشت آماده بشه.
بیشتر دونه های قهوه به دو شکل STRIP PICKE, selectivity picked برداشت میشن که توی روشstriped عمل برداشت کردن سریع تر انجام می گیره. ولی روش selectivity picked زمان بیشتری طول می کشه و درنتیجه ثمره ی کار بهتر و کیفیت دانه های قهوه بیشتر خواهد بود.
عمل فرآوری قهوه بعد از مرحله ی برداشت، یکی از مهمترین بخش های آماده سازی قهوه برای مصرف هستش، این فرآوری از خراب شدن دونه های قهوه جلوگیری میکنه.
روش هایی که دونه های قهوه بر اساس اونها فرآوری میشن به صورت خشک، نیمه خشک و مرطوب هستنن.
در فرآوری به صورت خشک دونه های قهوه بعد از اینکه برداشت شدن، تمیز می شوند و بعد برای خشک شدن در معرض نور آفتاب قرار می گیرن.
در روش فرآوری مرطوب قبل از خشک شدن پوشش دونه های قهوه حذف شده و میوه ی قهوه در آب غوطه ور و سپس مرطوب میشن.

در مرحله بعد که شاید مهمترین مرحله فرآوری قهوه اسپشیالیتی هست با فشار دادن میوه ها بوسیله ی دستگاه، پوست میوه ها برداشته میشه.
در این مرحله که زمان به کارگیری روش تخمیر است باید با دقت بسیار بالا انجام بگیره، چون که وجود میکروب میتونه مزه و طعم این قهوه رو به شدت تحت تاثر قرار بده و اونو خراب کنه.
بعد از پایان یافتن مراحل تخمیر و جداسازی پوست قهوه، دونه ها در معرض آفتاب و از طریق دستگاه خشک میشن.
بعد از اینکه تمام مراحل بالا با دقت زیادی انجام شد، دونه های قهوه سبز در کیسه های مخصوص قرار میگیرن و برای ارسال به نقاط مختلف آماده میشن.
پس از پایان مراحل فرآوری قهوه حالا نوبت رست قهوه و دم کردن اون میرسه. در مرحله ی بعد با استفاده از هوای آزاد دونه ها خنک میشن.
نحوه ی آسیاب و دم کردن اسپشیالیتی
به طور معمول با آسیاب شدن قهوه کیفیت اون به طور محسوسی کاهش پیدا میکنه. بهتره که قهوه اسپشیالیتی رو به صورت دونه خریداری کنید و هر بار به اندازه ای که نیاز دارید دونه های قهوه رو آسیاب کنید. به اون قهوه ای که تمامی مراحل بالا رو از بذر تا رسیدن به دست مصرف کننده با کیفیت عالی، و با ظرافت خاص و دقت منحصر به فرد از سر میگذرونه اسپشیالیتی گفته میشه. اگر شما دنبال قهوه برای ترک اعتیاد هستید این نوع قهوه در کنار قهوه های با کافئین پایین میتونه یکی از گزینه های شما باشه. هنگام خرید قهوه اسپرسو هم شما می توانید قهوه ی اسپشیالیتی را برای خرید انتخاب کنید.
مناطق پرورش قهوه اسپشیالیتی کجاست؟
قهوه اسپشیالیتی برای رشد نیاز به یه منطقه ی جغرافیایی خاص خودش داره. بنابراین قهوه اسپشیالیتی که یه قهوه با کیفیت بالا است در مناطق گرمسیری به طور خاص در قاره های آفریقا، آسیا و آمریکا بهتر رشد می کنه.
قاره ی آمریکا بیشترین کشورهای تولیدکننده ی این نوع قهوه رو داره، از جمله برزیل، کلمبیا، بولیوی، پرو و همچنین یکسری از کشورهای آمریکای مرکزی مثل کاستاریکا، نیکاراگوئه و هندوراس. از کشورهای آسیایی اندونزی، پاپوآ، گینه نو، هند، یمن، ویتنام و میانمار هم تولید کننده ی قهوه هستن. مساله ای که جای تعجب و درنگ دارد اینکه با وجود توپوگرافی متنوع قاره ی آفریقا و شرایط آب و هوایی خاص برای تولید قهوه ، این قاره قهوه کمتری رو نسبت به قارهی آسیا و آمریکا تولید میکنه. از جمله کشورهای آفریقایی که قهوه های خاص تولید میکنن میشه بوروندی، رواندا، زامبیا،مالاوی، کنیا، تانزانیا، اتیوپی و اوگاندا رو ذکر کرد.