دم کردن قهوه با سایفون
در توضیح روش دم کردن قهوه با سایفون ابتدا باید قهوه را مناسب این ابزار آسیاب کرده و آماده کنیم .سپس داخل مخزن پایین دستگاه را با آب پر میکنیم و شعله قرار گرفته در زیر دستگاه را روشن می کنیم و محفظه ی بالای دستگاه را میبندیم. بعد از اینکه محفظه را بستیم آن را محکم می کنیم و شعله را زیاد کرده تا آب بجوشد و با عبور از فیلتر وارد محفظه بالا می شود و مقداری هم در محفظه پایینی می ماند.
حالا پودر قهوه را آرام به آب اضافه میکنیم و به آرامی هم میزنیم. بعد شعله را کم کرده و ترکیب قهوه و آب را هم میزنیم و پس از چند دقیقه شعله را خاموش میکنیم. بعد از خاموش کردن شعله، قهوه از فیلتر عبور کرده و وارد محفظه پایینی می شود. این فرآیند سه الی چهار دقیقه طول می کشد. بعد از اینکه قهوه به طور کامل وارد محفظه پایینی شد، محفظه بالایی را جدا می کنیم. در این مقاله از آرت کافی به طور مفصل روش دم کردن قهوه با سایفون را برای شما توضیح می دهیم. اگر هم دنبال یک فروشگاه معتبر برای خرید قهوه هستید، ما در آرت کافی قهوه های با کیفیت و مناسب را برای شما آماده کردیم تا بتوانید علاوه بر قهوه های مناسب دمی، برای خرید قهوه مناسب اسپرسو هم آسوده و راحت باشید.
بخش ها و اجزای قهوه ساز سایفون
اجزای تشکیل دهنده اصلی قهوه ساز سایفون در طول تاریخ ثابت و بدون تغییر بوده است.
- محفظه شیشه ای زیر سایفون : این محفظه شیشه ای برای نگهداری آب سایفون و حرارت دادن آن تعبیه شده است که هنگام دم آوری قهوه، قهوه آماده شده درون آن جمع آوری می شود.
- محفظه شیشه ای لوله دار : از این محفظه که بر روی دستگاه قرار گرفته برای نگهداری پودر قهوه استفاده می شود.
- پایه نگهدارنده : یک پایه که محفظه زیرین روی آن سوار شده و موجب می شود که از سطح زمین فاصله بگیرد.
- منبع گرمایی : وظیفه منبع گرمایی ایجاد حرارات مناسب و انتقال آن به محفظه شیشه ای زیرین است.
- فیلتر : فیلتر در انتهای محفظه شیشه ای بالا تعبیه شده که به کمک یک فنر لبه دار نگهداری می شود.

رعایت نکاتی برای طرز دم کردن قهوه با سایفون
قبل از شروع به دم آوری قوه با سایفون لازم است که مواردی را رعایت کنید :
وسایلی که برای شروع کار لازم دارید عبارتند از : آسیاب، قهوه، زمان سنج، دما سنج، ترازوی دیجیتال و در نهایت دم افزار سایفون می باشد.
مدت زمانی که برای تهیه قهوه با سایفون نیاز دارید حدوداً 2 الی 2:30 دقیقه می باشد.
نکته دیگر اینکه قبل از شروع کار، نسبت آب به قهوه را به وسیله ترازو اندازه گیری کنید.
نسبت استاندارد برای دم کردن قهوه با این وسیله حدوداً به ازای ۱۸ (تا ۲۰) گرم قهوه آسیاب شده با درجه آسیاب متوسط – ریز و تقریبا ۳۰۰ گرم آب است.
البته افراد بسته به سلیقه ی خود هم می توانند این نسبت ها را تغییر دهند.
اما اگر شما هم برای دم کرده قهوه با سایفون از فیلترهای پارچه ای استفاده می کنید، باید پیش از شروع کار خود، 4 دقیقه فیلتر را در آب گرم غوطه ور کنید.
مراحل گام به گام دم کردن قهوه با سایفون
برای دم کردن یک قهوه ی خوب با سایفون مراحل زیر را گام به گام و با دقت انجام دهید، گرچه در ابتدای این آموزش هم نحوه ی درست کردن قهوه با سایفون را به طور مختصر و مفید برای شما توضیح دادیم.
گام اول :
ابتدا محفظه زیرین را بر روی پایه نگهدارنده نصب میکنیم. بعد از انجام اینکار می توانید پایه و محفظه را روی ترازو گذاشته و آرام آب را درون آن بریزید.
همانطور که آب را داخل آن میریزید مواظب باشید که آب از اندازه استاندارد فراتر نرود( همانطور که در بالا گفتیم با مشخص کردن اندازه قهوه حد استاندارد آب هم مشخص می شود).
گام دوم :
حالا با نصب فیلتر (کاغذی یا پارچه ای) بر روی دهنه محفظه شیشه ای کار خود را ادامه دهید.
شما باید فیلتر پارچه را از قبل خیسانده و اگر فیلتر شما کاغذی است هم با عبور دادن آب گرم از آن طعم کاغذ را از بین ببرید. بعد از نصب فیلتر هم باید محفظه بالایی را روی محفظه پایین نصب کنید.
گام سوم :
وقتی آب گرم شد جنبش مولکولی آب در محفظه پایینی موجب میشود که آب به محفظه بالا منتقل شود.
حالا که آب به محفظه بالایی منتقل شد باید درجه شعله زیر محفظه را کم کنید. همیشه مقدار کمی آب هم درون محفظه پایینی باقی می ماند.
نکته : برای اینکه قهوه سایفون را زودتر دم کنید، می توانید از آب با دمای متوسط و ولرم استفاده کنید تا کار دم آوری شما زودتر انجام شود.
گام چهارم :
مرحله بعدی زمان اضافه کردن پودر قهوه شما می باشد. بعد از اینکه آب به دمای 80 الی 90 درجه رسید شما باید پودر قهوه را درون محفظه بالایی ریخته که درون آن آب جمع شده است.
پس از آنکه پودر قهوه به آب اضافه شد لازم است که با یک وسیله مناسب آنها را باهم مخلوط کنید، بهترین وسیله برای اینکار استفاده از قاشق بامبو می باشد.
گام پنجم و آخر دم کردن قهوه با سایفون :
در گام پایانی کار و ترکیب قهوه (18 الی 20 گرم) با آب، لازم است که حرارت و شعله را از زیر محفظه زیرین خارج کنید و اجازه دهید فرآیند دم کردن قهوه با سایفون کامل شود.
پس از آنکه حرارت قطع شود مرحله عصاره گیری شما آغاز می شود و قهوه از محفظه بالایی شروع به انتقال به محفظه پایینی می کند که زمان این انتقال بسته به آسیاب استفاده شده توسط شما می تواند متغییر باشد. استاندارد این زمان اگر شما آسیاب مناسب را برای اینکار انتخاب کرده باشید حدود 1 دقیقه یا کمی بیشتر می باشد.
در مرحله عصاره گیری و دم آوری باید به این موضوع دقت کنید که اگر مدت زمان انتقال بسیار بالاتر از حد استاندارد بود لازم است که در دفعات بعدی از آسیاب درشت تری برای اینکار استفاده کنید تا تهیه قهوه دمی شما به طور صحیح انجام شود.
پس از اتمام کار محفظه بالایی را جدا کنید و بعد از ریختن قهوه از محفظه پایینی می توانید از نوشیدنی قهوه دم شده توسط سایفون لذت ببرید.
حرف آخر :
البته برای درست کردن قهوه روش های مختلفی وجود دارد از جمله تهیه قهوه بافرنچ پرس، درست کردن قهوه با موکاپات یا همان موکا(اسپرسو ساز روگازی) و حتی شما می توانید بدون دستگاه قهوه ساز هم قهوه درست کنید.