رست قهوه چیست؟
درجه ی رست قهوه یکی از موارد تخصصی هست که در کیفیت نوشیدن قهوه شما خواه قهوه اسپرسو یا ترکیبی یا فرانسه یا ترک، تاثیر بسیاری دارد، که سوالات بسیار متفاوتی در مورد اون پیش میاد سوالاتی مانند اینکه؛ تفاوت رست های مختلف در چه چیزی هست؟ یا اینکه بهترین رست برای خرید کدام نوع است و نحوه ی انجام آن به چه شکلی می باشد و چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
رست قهوه چیست؟
باید توجه کنید که پودر قهوه ای که ما با استفاده ازش قهوه هامون رو آماده و دم می کنیم، از آسیاب دونه هایی به دست میاد که این دونه ها برای اونکه قابل استفاده بشن نیازه که روی اون کارها و فرآیندهایی انجام بشه. بنابراین شما هنگام خرید قهوه باید به این موضوع بسیار دقت کنید که رست اون قهوه ای که میخرید از کدوم درجه است که همین میتونه روی طعم و عطر و حتی میزان کافئین اون قهوه تاثیر زیادی داشته باشه.
دونه قهوه برای اونکه قابل خوردن شود نیازه که پخته بشه و از حالت خامی در بیاد. حالا به همین کار پخت و تفت دادن دونه های قهوه در اصطلاح رُست (Roast) گفته می شه.
حالا این برشته کاری دارای روش های مختلف با حرارت های مختلفه، یعنی شما با تغییر شرایط می تونی یک دانه رو زیاد سرخ کنی و قهوه با رست بالا یا دارک تولید کنی و یا برعکس، دانه را کم سرخ کنی و قهوه با رست لایت تولید کنی و یا اینکه هیچ کدام از اینها نباشه و یه برشته کردن متعادل داشته باشی که نتیجه ی اون رست مدیوم هست.
تا اینجا فهمیدیم که مهمترین رست های قهوه در جهان 3 مورد است؛ لایت، مدیوم و دارک که هر کدام به قهوه مشخصات، طعم و عطر خاصی میده و با اینکار قهوه برای ذائقه های مختلف مناسب میشه.

انواع درجه رست قهوه چیست؟
اگر به سایت های عرضه کننده ی قهوه یه نگاهی بندازیم شاید با اسم های گوناگون و درجه رست قهوه متفاوتی مواجه بشیم مثل مدیوم دارک و مدیوم لایت و… ولی می خوام یکم با شما راحت حرف بزنم؛ به جز سه رست اصلی لایت، مدیوم و دارک، بقیه درجه بندی ها فقط برای جذب مشتری و حرفه ای نشان دادن کار می باشد.
نه اینکه در واقع همچین رست هایی وجود نداشته باشه، اما تفاوت و تشخیص اونا برای شمایی که مصرف کننده هستین بسیار سخته و خیلی سخته که شما بخوایید از لحاظ مزه این موارد را متوجه بشید، ولی تفاوت در بین 3 نوع رست اصلی کاملاً واضح و قابل تشخیص هستش.
نکته: در فرایند رست هر چی حرارت بیشتر میشه پوست های سطحی قهوه شروع به جدا شدن می کنن و روغنی از دونه های قهوه خارج میشه. جالب اینه که در زمان رست شکاف مرکزی دونه هم تغییر می کنه.
لایت رست : قهوههایی با رنگ روشن، میشه گفت تقریبا بدون روغن، طعمی ملایم که اسیدیته ی زیادی نیز دارن. شکافت مرکز دونه خیلی تغییری نمی کنه و هنوز کاملا باز نشده.
این قهوه خودش به چندین دسته از اولترا لایت تا لایت مدیوم تقسیم بندی میشه.
مدیوم رست : قهوههایی با رنگ روشن و متمایل به قهوهای تیره، کمترین روغن، طعمی نسبتا سنگین، بدنهای سنگینتر از لایت. شکاف و ترک دونههای قهوه هم تا حدودی باز شده.
دسته بندی مدیوم از لایت مدیوم تا دارک مدیوم متفاوت هستن.
دارک رست : رنگی بین قهوهای تیره تا سیاه، میشه گفت کاملا روغنی، طعمی سنگین، بدنهای فشرده و در عین حال وزن سبک. شکاف دونههای قهوه با درجه ی رست دارک کاملا مشخص و باز شده است.
دسته بند دارک از مدیوم دارک آغاز و در نهایت به اولترا دارک می رسد.
تفاوت درجه رستهای مختلف قهوه :
لازمه به این موضوع دقت کنید که وقتی شما در حال رست قهوه هستین هر لحظه و هر ثانیه اهمیت زیادی داره.
برای درک بهتر این موضوع باید بگوییم که در هنگام رست کردن قهوه شما با لحظه ای رو به رو می شوید که در آن دونههای قهوه تحت تأثیر دمای زیاد قرار میگیرن و یه سری واکنشهای فیزیکی مانند ترکیدن دانهها از خود نشان میدن.
از این جا به بعد هرچی مدت زمان رست کردن و حرارت وارده به دونههای قهوه افزایش پیدا کنه رست شما به سمت دارک شدن پیش میره.
همچنین در رست های جدید بسیار مشاهده میشه که فرآیند رست کردن رو در زمان رخ دادن اولین ترک متوقف می کنن، با اینکار قهوه ما از نوع لایت یا اولترا لایت خواهد شد و دارای ویژگیهای زیر:
- اسیدیته بسیار بالا
- رایحهای دوست داشتنی
- طعم میوهای و مرکباتی
- پس مزهای جالب
- بدنهای فشرده اما نازک
لازمه بدونید که این فرآیند یک کار تخصصی می باشد و می توان با اشتباهات رست قهوه مواجه شوید و اگر مهارت کافی در رست کردن نداشته باشید ممکنه قهوه ی شما با ویژگی های نامطلوبی مانند موارد زیر همراه بشه:
- طعم تند و علفی
- مزهای نامطبوع در دهان همچون موز نارس
- نتهایی از بادام زمینی، غلات یا نان تازه پخته شده
- پس مزهای کوتاه و تک بعدی
بهترین رست لایت و مدیوم برای قهوه چیست؟
از مهمترین مواردی که مشتریان ما ازمون می پرسن این مورده که در بین انواع درجه رست قهوه کدام یک از اونها می تونه بهتر خواص قهوه رو حفظ کنه و از لحاظ سلامتی برای ما مناسب تر باشه؟
رست های لایت و مدیوم از این لحاظ بهترین گزینه برای شما می باشد که شما وقتی درجه ی رست قهوه رو بالا می برید، نوعی سوختگی درون دونه ها اتفاق می افته که نه تنها بعضی از مواد مغذی قهوه رو از بین می بره حتی میزان کربن دونه ها رو هم افزایش می ده.
متاسفانه از روی شکل ظاهری نمیتونیم در مورد خوب بودن یک رست لایت یا مدیوم نظر داد. یک راه برای پی بردن به خوب بودن یک قهوه با رست لایت و مدیوم اینه که اون رو در دست بگیرید و سعی کنید اون رو خورد کنید.
قهوهای که خوب رست شده باشه به راحتی از محل ترک باز میشه اما قهوه ی بد سفت و سخت خواهد بود.
بیشتر بخوانید :
اسیدیته قهوه چیست؟
آیا رست قهوه دارک دارای کافئین بیشتری هستند؟
نکته ای که باید بهش توجه کنیم اینه که کافئین حتی در حرارتهای بالا نیز بسیار مقاومه. کافئین یک دونه قهوه ی لایت با رست دارک آن چندان تفاوتی نداره. تفاوت اصلی بین قهوههای دارک و قهوههای لایت مربوط به وزن اونها هستش.
وزن قهوههای دارک کمتره و یک بسته قهوه با درجه رست دارک تعداد دونههای قهوه بیشتری در مقایسه با رست لایت داره.
این وزن کمتر باعث میشه تعداد دونه قهوههای دارکی که برای دم کردن یک فنجون قهوه مصرف میشه بیشترازتعداد دونههای لایت باشه، به این ترتیب کافئین یک فنجون قهوه ی دارک نسبت به یک فنجون قهوه ی لایت بیشتر خواهد بود.
خیلی گشتم تا تفاوت این چند نوع رست قهوه رو بفهمم تا اتفاقی به سایت آرت کافی برخوردم ممنون از راهنمایی مفیدتون. یه سوالم داشتم که برای خرید قهوه از شما باید چکار کنم من اینترنتی خرید نکردم تا حالا . ممنون میشم راهنماییم کنید.
ممنون از لطف و توجه شما. خوشحالیم که مقالات آرت کافی برای شما مفید بوده. برای خرید انواع قهوه از آرت کافی میتونید روی لینک کلیک کنید.